40η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.40η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Ανακοινωση της Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους 

Με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2023, η 40η Ιερατική Σύναξη, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ», ομίλησε με θέμα: «Ο Ιερεύς, ως θεραπευτής και θεραπευόμενος, μέσα από το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως».

Ο π. Άνθιμος στη σύντομη εισήγηση του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο δια την ανάθεση της διακονίας του εισηγητού ανέπτυξε το θέμα του, με αναφορές τόσο σε Αγιογραφικά χωρία όσο και σε αναλύσεις των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ομιλώντας για το έργο του Ιερέως υπό το πρίσμα του «θεραπευτή». Επεσήμανε ότι η Εκκλησία αποτελεί ένα «ιατρείο» όπου ο Χριστός είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων των Πιστών, ενώ ο λειτουργός Του είναι αυτός που ασκεί την θεραπευτική επιστήμη, προκειμένου να επανορθώσει την αμαυρωθείσα από την αμαρτία εικόνα του.

Ο Ιερεύς που τελεί το Μυστήριο της Πνευματικής Πατρότητας οφείλει πρώτα να έχει θεραπευτεί από τα δικά του πάθη και τις αμαρτίες, ώστε στο πρόσωπο του, ο εξομολογούμενος, να βλέπει τον ίδιο τον Χριστό. Όλοι οι άνθρωποι αμαρτάνουν και γι᾿ αυτό χρειαζόμαστε όλοι την θεραπεία της ψυχής που παρέχει η Ι. Εξομολόγηση. Άλλωστε και ο Ιερεύς είναι ομοιοπαθής άνθρωπος με τους υπόλοιπους Πιστούς, ο οποίος αφού θεραπευτεί πρώτα ο ίδιος, στην συνέχεια, έχοντας την πείρα και την Χάρη του Θεού, αγωνίζεται να θεραπεύσει πνευματικά και τους υπόλοιπους Πιστούς. Ο Ιερεύς ως λειτουργός των Μυστηρίων της Εκκλησίας τελεί την Αναίμακτο Ιερουργία και καλεί τους Πιστούς να Κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, αφού πρώτα έχει ο ίδιος γευτεί και χορτάσει από τις Μυστικές δωρεές του Θεού. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν νοείται να τελεί το Μυστήριο της Μετανοίας και ο ίδιος να μην έχει συμμετάσχει στην χάρι αυτού του Ι. Μυστηρίου.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Ιεροκήρυξ επεσήμανε το χρέος που έχουν όλοι, όσοι έχουν αναλάβει το έργο της θεραπείας των πεφορτισμένων αδελφών μας, να οφείλουν με την καθημερινή και αδιάλειπτη μετάνοιά τους να υπακούουν στο Προδρομικό πρόσταγμα «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν». (Ματθ. Γ’,2), και αφού καθαριστούν από τα δάκρυα της μετανοίας ας σπεύσουν να φωτίσουν τους αδελφούς μας με το ανέσπερο Φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης!

Στην συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας έλαβε τον λόγο και, αφού ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο για την εισήγησή του, έδωσε Ποιμαντικές συμβουλές και διοικητικές διευκρινήσεις για τρέχοντα Εκκλησιαστικά θέματα και ιδιαιτέρως για τον προγραμματισμένο για τις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2023 «ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Η 40η Ιερατική Σύναξη έληξε με ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας προς τους Κληρικούς για «καλά Χριστούγεννα» και την φήμη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, που έψαλαν όλοι οι Κληρικοί μας.

Αμέσως μετά ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επιθεώρησε τα έργα του «ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ» του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου Κορίνθου, τα οποία, με μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ώστε σύντομα να ανακουφίσουν το έχον την ανάγκη τους Κορινθιακό Ποίμνιο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Πηγη: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – imkorinthou.org